En hängmatta: optimal avkoppling i naturen

 

En hängmatta är en produkt som är gjord enbart för avkoppling. Den består i princip av två fästpunkter, en duk är knuten mellan dem. Du kan sedan lägga dig på denna duk. En hängmatta är bekväm, tidlös och stilren. Det är därför knappast förvånande att många köper en hängmatta. Visste du att hängmattan fanns innan Amerika upptäcktes?

Typer av hängmattor
Det finns i princip två typer av hängmattor som var och en har sina fördelar och nackdelar.

Hängmatta utan spridarbyglar. Detta är den mest klassiska formen för en hängmatta. Fördelen är att du enkelt kan transportera den här typen av hängmattor, eftersom de oftast är väldigt lätta och du sparar bördan med att bära stolparna. När hängmattan väl hänger sparar du också det utrymme som pinnarna normalt skulle ta upp. En hängmatta utan spridarbyglar, som det var, sveper runt dig och är delvis stabil på grund av detta, alla delar av kroppen är jämnt stödda. Detta till och med stöd förklarar till stor del varför hängmattor utan spridarbyglar är så bekväma.

Hängmatta med spridarbyglar. Denna typ av hängmatta är vanligast i västerländska länder idag. Duken ligger mellan två pinnar, effekten blir att duken sprids. Den här typen av hängmatta sveper sig inte så mycket om dig på grund av spridarbygorna, men det har fördelar när hängmattan ska användas till exempelvis solbad. Den fungerar så att säga som en hängsäng. En hängmatta med spridarbyglar ser ofta snyggare ut eftersom den alltid är ‘öppen’. Nackdelen är att de oftast är mer instabila och därför mindre bekväma än hängmattor utan spridarbyglar. De är också tyngre och därför svårare att transportera.

Båda typerna av hängmattor är i princip lämpliga att kombinera med en standard. Ett stativ är dock inte alltid nödvändigt, till exempel när två träd står på rätt avstånd från varandra att knyta fast hängmattan i är detta också möjligt.

Att tänka på vid köp
Om du vill köpa en hängmatta är det klokt att gå igenom ett antal funderingar. Först är det viktigt att se om du föredrar en hängmatta med eller utan spridarbyglar. Dessutom spelar längden också en väsentlig roll. Man brukar säga att en hängmatta ska vara cirka en halv meter längre än användarens längd. Det här handlar enbart om duken och inte om hela konstruktionen. Det är också viktigt att noga titta på den maximala lastkapaciteten för en hängmatta, speciellt om den ska användas av flera personer samtidigt.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *